ΘΥΡΙΔΕΣ

ΑΡΧΕΙΟ

LOGIN

εγγραφή είσοδος

Διατροφή και Υπέρταση (17-06-2008)

Είναι πάθηση που εμφανίζεται πλέον σε ένα μεγάλο ποσοστό του πλυθησμού. Αίτια εμφάνισης είναι η κληρονομικότητα, το αυξημένο σωματικό βάρος κυρίως όταν αυτά συνδυάζονται με χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, αυξημένο καθημερινό άγχος και κακή διατροφή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων εμφανίζει και ιδιοπαθής υπέρταση, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει γνωστή αιτία. Σε τέτοιες περιπτώσεις αναγνωρίζονται οι παράγοντες κινδύνου και ρυθμίζονται ανάλογα.

Τιμές πίεσης
Οι τιμές αρτηριακής πίεσης κυμαίνονται στα εξής επίπεδα:
Φυσιολογικές 16,0 – 9,5
Οριακή υπέρταση (14-16) – (9,0-9,5)
Φυσιολογικές τιμές < 14 – 9,0

Προφίλ υπερτασικού
Άτομα που πάσχουν από υπέρταση χαρακτηρίζονται από ένα προφίλ, από το οποίο μπορούμε να διακρίνουμε τους παράγοντες κινδύνου. Ένας υπερτασικός λοιπόν πιθανότατα να σχετίζεται με τα παρακάτω.
Κληρονομικότητα
Αυξημένο βάρος – Παχυσαρκία
Διαβήτης
Υπερινσουλιναιμία
Αυξημένη κατανάλωση αλατιού
Αγχώδη καθημερινότητα
Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Γενικές Συμβουλές
Οι γενικές συμβουλές που προτείνονται σε έναν υπερτασικό είναι η ελάττωση πρόσληψης νατρίου (μαγειρικό αλάτι). Η αποφυγή συχνής κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ κυρίως σε μέρα με αυξημένο άγχος. Η αύξηση πρόσληψης καλίου, ασβεστίου και φυτικής ίνας. Η απώλεια βάρους σε περίπτωση που είναι αυξημένο. Η φυσική δραστηριότητα 2-4 φορές την εβδομάδα ή οποία μαζί με την ποιοτική διατροφική συμβάλλει σημαντικά στην ελάττωση και ρύθμιση σε φυσιολογικά επίπεδα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
Προσοχή: Σε περίπτωση που σε κάποιον υπερτασικό χορηγείται φαρμακευτική αγωγή που περιέχει αντιβιοτικά, ασπιρίνες, υπακτικά, αντιβηχικά πρέπει να λάβει γνώση ο ασθενής ότι οι παραπάνω κατηγορίες φαρμάκων περιέχουν αυξημένες ποσότητες νατρίου το οποίο πρέπει να ληφθεί υπ. Όψη στο καθημερινό διαιτολόγιο

Αποφυγή
Καλό είναι να αποφεύγονται μερικές κατηγορίες τροφίμων ο οποίες επιβαρύνουν την πάθηση. Ο ασθενής θα πρέπει να είναι γνώστης των τροφίμων που είναι αρνητική παράγοντες για την θεραπεία του ώστε να μπορεί να τα αποφεύγει. Τέτοιες τροφές είναι τα παρακάτω: καπνιστά, παστά, , ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα, ελιές, τουρσί, αλμυρά σνακ, ποπ κορν, ξηροί καρποί, κρακεράκια, fast food, συσκευασμένα τρόφιμα και φαγητά, κέτσαπ, μουστάρδα, πίκλες, τυρί, κασέρι, καφές, τσάι, ουίσκι, βότκα, κονσέρβες, αλμυρό βούτυρο, υπερβολική χρήση σε μαγειρικό αλάτι
Επιτρέπονται
Από την άλλη καλό είναι να έχει ο υπερτασικός γνώση των τροφών που πρέπει να καταναλωθούν. Τα φρούτα, τα λαχανικά και οι χυμοί είναι κατηγορίες τροφίμων που θα βοηθήσουν στην πρόσληψη καλίου και φυτικής ίνας, θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα στην θεραπεία της υπέρτασης. Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιεί και να καταναλώνει όποτε αυτό είναι δυνατόν προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (πχ ψωμί, εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά). Τα τρόφιμα που καταναλώνονται να είναι ολικής άλεσης (ψωμί, δημητριακά, ρύζι, μακαρόνια), τα οποία θα ενισχύσουν την πρόσληψη φυτικής ίνας
Καθημερινά θα πρέπει να καταναλώνονται δύο μερίδες γαλακτοκομικών (γάλα ή γιαούρτι) ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε ασβέστιο. Να μην λαμβάνεται υπ' όψη το γάλα που προστίθεται στον καφέ καθώς η καφεΐνη αναστέλλει την απορρόφηση ασβεστίου. Εβδομαδιαία θα είναι καλό να καταναλώνονται 2-4 ποτήρια κόκκινο κρασί, το οποίο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος
Σε περίπτωση που γίνεται χρήση καφεΐνης καλό είναι να συμβαίνει 3-4 φορές την εβδομάδα. Καλό θα ήταν ο καφές να είναι ντεκαφεϊνέ ή ακόμα καλύτερα τσάι
Επειδή ο περιορισμός του μαγειρικού αλατιού πιθανών να μην είναι αρεστό γευστικά προτείνεται ή χρήση φυσικών ενισχυτικών γεύσης και αρωματικών όπως λεμόνι, πιπέρι, δάφνη, ρίγανη, βασιλικός, θυμάρι, άνηθος, δεντρολίβανο.
ΥΠΕΡΤΑΣΗ
   
Αποστολή ώς: