ΘΥΡΙΔΕΣ

ΑΡΧΕΙΟ

LOGIN

εγγραφή είσοδος

Σεμινάριο κρασιού της Wine Plus (18-09-2008)

Η αίσθηση του terroir στα ποτήρια μας: Ξινόμαυρο

Σεμινάριο κρασιού της Wine Plus

Οι γάλλοι χρησιμοποιούν τη λέξη terroir για να περιγράψουν τις μοναδικές συνιστώσες ενός τόπου, οι οποίες επηρεάζουν και καθορίζουν το κρασί που παράγεται σε αυτόν. Σε αυτές τις συνιστώσες περιλαμβάνεται το κλίμα του (μακροκλίμα, μεσόκλιμα ή μικροκλίμα), ο τύπος του εδάφους (σύσταση, δομή, στράγγιση), αλλά και στοιχεία γεωγραφικής τοπογραφίας, όπως το υψόμετρο, η θέση του τόπου σχετικά με την έκθεση στον ήλιο κ.α.

Αρκετοί ερευνητές επεκτείνουν την έννοια του terroir για να περιλάβουν και παραμέτρους που ελέγχονται ή επηρεάζονται από τον άνθρωπο, όπως η επιλογή της ποικιλίας οιναμπέλου που θα καλλιεργηθεί, η χρήση άγριων ή καλλιεργημένων ζυμών οινοποίησης, η χρήση ή όχι δρύινων βαρελιών κ.α.

Στο επόμενο σεμινάριο κρασιού της Wine Plus, τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008 στην Οινοθήκη του εστιατορίου YaMas στη Θεσσαλονίκη, θα επιχειρήσουμε μια εκ βαθέων διερεύνηση της επίδρασης των διαφορετικών terroir στα κρασιά του Ξινόμαυρου με οδηγούς τη γεωπόνο-ειδικό αμπελουργίας Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου και την οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα. Θα ανακαλύψουμε τη διαφορετική έκφραση ενός patchwork terroir από υποπεριοχές της ζώνης της Νάουσας και του Αμυνταίου σερβίροντας στα ποτήρια μας τα κρασιά:

Ø Ράμνιστα, Κυρ Γιάννη

Ø Παλιοκαλιάς, Οινοποιία Δαλαμάρα

Ø Κτήμα Φουντή

Ø Αργατία

Ø Γη και Ουρανός, Κτήμα Θυμιόπουλου

Ø Νάουσα, Κτήμα Διαμαντάκου

Ø Ξινόμαυρο, Πειραματικές Οινοποιήσεις Ι. Μπουτάρη

Ø Ξινόμαυρο, Κτήμα Άλφα

Πληροφορίες - κρατήσεις: Wine Plus, τηλ. 2310 888311, info@wineplus.gr

Σεμινάριο κρασιού της Wine Plus
   
Αποστολή ώς: