ΘΥΡΙΔΕΣ

ΑΡΧΕΙΟ

LOGIN

εγγραφή είσοδος

Ο Miro στο Τελλόγλειο… (27-04-2009)

Μετά την επιτυχία της έκθεσης Picasso, Suite 347 που οργανώθηκε το 2008, το Τελλόγλειο Ίδρυμα συνεχίζει την προσπάθεια να προσφέρει στο ελληνικό κοινό τη δυνατότητα γνωριμίας με μεγάλους σύγχρονους δημιουργούς. Επόμενο βήμα επιλέχθηκε να είναι η γνωριμία με έναν άλλο μεγάλο καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, τον Joan Miró.Σε συνεργασία με την Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca το Τελλόγλειο Ίδρυμα φιλοδοξεί να παρουσιάσει την πορεία της καλλιτεχνικής δημιουργίας του σπουδαίου αυτού δημιουργού. Έναν «ζωντανό» Miró μέσα από περισσότερα από 400 τεκμήρια.Στο υλικό της έκθεσης περιλαμβάνεται η πρώτη ελαιογραφία του Miró (1908) η οποία δεν έχει εκτεθεί ποτέ έξω από το Ίδρυμα της Mallorca (ιδρύθηκε το 1981), όπως και αρκετές από τις 40 μεγάλες ελαιογραφίες της συλλογής. Σχέδια, gouaches, μελάνια (80), χαρακτικά (66), 22 γλυπτά (δύο εμβληματικά μεγάλα, όπως η Μητρότητα) και πλούσιο αρχειακό υλικό σε σχέδια, ημερολόγια, έγγραφα, φωτογραφίες, έντυπα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από το Ίδρυμα Miró της Mallorca, και από τη συλλογή της οικογένειας Miró. Την έκθεση θα συνοδεύει τρίγλωσσος μεγάλος κατάλογος στα ελληνικά, ισπανικά και αγγλικά. … και σε ολόκληρη την πόλη" Πρόκειται για μια εξαιρετικά απαιτητική και φιλόδοξη προσπάθεια του πανεπιστημιακού μας Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη που θα πλαισιώνεται για μισό χρόνο περίπου από πολλές παράλληλες εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου, χορού, εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα σχετίζονται με την έκθεση του Miró», επισημαίνει η Γ. Γραμματέας του Τελλογλείου καθ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.

Σε αυτό το πνεύμα σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης δέχθηκαν να συμμετέχουν με μικρά αφιερώματα στην κεντρική έκθεση Μiro στο Τελλόγλειο, σε μια κινητοποίηση που πρώτη φορά επιχειρείται στην πόλη μας, το φθινόπωρο του 2009, και δεν αφήνει αμέτοχο και των θεσμό των Δημητρίων.Πιο συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο του 2009 η έκθεση Miro θα συνδεθεί με τους εξής φορείς:

Στη Θεσσαλονίκη

- Τελλόγλειο Ίδρυμα (κυρίως μεγάλη έκθεση), Σεπτ. 2009-Φεβρουάριος 2010

- Τμήμα Αρχιτεκτόνων. Sert/Miro, Το εργαστήριο στη Mallorca. Τελλόγλειο Ίδρυμα Σεπτ. 2009-Ιαν. 2010.

- Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Λιμάνι): 30 χαρακτικά Miro και έργα από 20 σύγχρονους καλλιτέχνες των εργαστηρίων Miro στη Mallorca (Νοέμβριος 2009/Ιανουάριος 2010).

- Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Ένα έργο Miro και αναφορά στην έκθεση Τελλογλείου. Έκθεση φωτογραφιών του Miro από τον Catala Roca. (Φθινόπωρο του 2009).

- Αρχαιολογικό Μουσείο: Ένα έργο Miro και αναφορά στην έκθεση Τελλογλείου. (Φθινόπωρο του 2009).

- Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Ένα έργο Miro και αναφορά στην έκθεση Τελλογλείου. (Φθινόπωρο του 2009)

Στην Αθήνα

- Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς): Μεγάλη έκθεση Miro της Μαγιόρκα: Φεβρουάριος 2010-Μάιος 2010.

- Ίδρυμα Θερβάντες: 30 χαρακτικά Miro. Φεβρουάριος 2010-Μάιος 2010.

- Αεροδρόμιο Βενιζέλος: Φωτογραφίες Miro.

- Σύγχρονοι καλλιτέχνες Εργαστηρίων Miro (σε εξέλιξη).

Ο Miro στο Τελλόγλειο…
   
Αποστολή ώς: