ΘΥΡΙΔΕΣ

ΑΡΧΕΙΟ

LOGIN

εγγραφή είσοδος

Εργαστήρια Δημιουργικής Έκφρασης στο Τελλόγλειο (20-09-2012)

Τι είναι ακριβώς το μάθημα της δημιουργικής γραφής και πώς θα γίνεται;

Το εργαστήριο είναι κυρίως πρακτικό. Θα έχει ένα θεωρητικό κομμάτι στα βασικά θέματα τεχνικής. Απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν να γράψουν.

Μπορεί να έχουν ήδη κάποιο υλικό που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως βάση.

Μπορεί απλώς να έχουν μια ιδέα.

Και στις δύο περιπτώσεις, η δουλειά στο εργαστήρι θα καλύψει τα εξής:

Αφήγηση

Η δημιουργία και ο προσδιορισμός του ήρωα και του κόσμου του.

Η ιστορία και η ανάπτυξή της

Το δραματουργικό κομμάτι και η εσωτερική πορεία των χαρακτήρων

Τα κεφάλαια και η οργάνωσή τους

Ποια είδη καλύπτει το εργαστήρι;

Την μυθοπλασία: Διήγημα, Νουβέλα, Μιθιστόρημα

Αν δεν έχω τίποτα έτοιμο, ούτε κάποια ιδέα, μπορώ να παρακολουθήσω;

Ναι, τα μαθήματα δεν προϋποθέτουν έτοιμο υλικό, αλλά στοχεύουν στην ανάπτυξη μιας ιστορίας από τον κάθε μαθητή. Πέρα από τη συνολική δουλειά, ο καθηγητής εποπτεύει τα προτεινόμενα σχέδια, και καθοδηγεί τον κάθε μαθητή με βάση τα προσωπικά χαρακτηριστικά της δουλειάς του.

Μπορώ να το παρακολουθήσω μόνο για το θεωρητικό του κομμάτι;

Ναι. Ο κάθε μαθητής είναι ελεύθερος να επιλέξει σε ποιο βαθμό, και αν θέλει να δουλέψει σε κάποιο ατομικό πλάνο.

Έχω έτοιμο ένα κείμενο/βιβλίο κλπ. Μπορώ να το δώσω για επιμέλεια;

Στο πλαίσιο του μαθήματος, δηλαδή δουλεύοντάς το από την αρχή.

Εργαστήρι Σεναρίου

Τι περιλαμβάνει το μάθημα;

Τα βασικά στάδια ανάπτυξης ενός σεναρίου:

Σύνοψη

Ανάπτυξη Ιστορίας

Η πορεία του ήρωα πριν και μετά την έναρξη της ιστορίας

Οι Πράξεις

Η έννοια και το στήσιμο της κάθε σκηνής

Ο διάλογος

Η σκαλέτα (αναλυτικός σκελετός)

Πώς ακριβώς θα είναι το μάθημα;

Αποτελείται από ένα μικρό θεωρητικό κομμάτι και παράλληλα από ένα πρακτικό. Προϋποθέτει ασκήσεις και εφαρμογές. Μετά από το τεχνικό κομμάτι στην ανάλυση του σεναρίου, ο κάθε μαθητής ετοιμάζει και προτείνει την ιδέα του σε μορφή σύνοψης με βάση την οποία θα δουλέψει.

Έχω έτοιμο ένα σενάριο. Μπορώ να το δουλέψω στο μάθημα;

Ναι, στο πλαίσιο του μαθήματος όμως, δηλαδή ακολουθώντας τα παραπάνω στάδια, και την παρόμοια πορεία που θα κάνουν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατηγορία ιστοριών που καλύπτει το μάθημα;

Όχι. Ο καθένας μπορεί να δουλέψει όποια ιδέα και ιστορία επιθυμεί, από δράμα μέχρι κωμωδία, και από ρεαλισμό μέχρι επιστημονική φαντασία.

Μπορώ να δουλέψω ένα θεατρικό έργο;

Όχι, εκτός αν ενδιαφέρεστε να το αναπτύξετε σε σεναριακή μορφή.

Τι είδος σεναρίου καλύπτει το μάθημα;

Κυρίως κινηματογραφικό, εκτός αν υπάρχει σαφής προτίμηση για τηλεοπτικά είδη, όπως δραματικό 45λεπτο, κωμωδία σιτκομ κλπ.

Ιστορία Τέχνης – Λογοτεχνία – Λέσχη Βιβλίου

Το τμήμα αυτό είναι θεωρητικό, και συνδυάζει στοιχεία ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας, με τον χαρακτήρα και τις δραστηριότητες μιας λέσχης βιβλίου.

Πρόκειται για μια διαδρομή στη σύγχρονη ιστορία του δυτικού κόσμου μέσα από τις εικαστικές τέχνες και κυρίως τα κείμενα, και έχει ως στόχο την ανάλυση της κάθε εποχής και των μύθων (ιστοριών) της.

Το τμήμα εστιάζει στην μυθοπλασία και την ανάλυσή της ως μέσο ερμηνείας και σύνδεσης με το παρελθόν και την ιστορία—την μυθοπλασία όχι ως φαντασία και επινόηση, αλλά ως μαρτυρία και οπτική στην πραγματικότητα που μας συνδέει.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Εργαστηρίων Δημιουργικής Έκφρασης

Προγράμματα Ενηλίκων

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής

Τετάρτη 19:00 – 21:00

Εργαστήρι Σεναρίου

Τετάρτη 17:00 – 19:00

Ιστορία Τέχνης – Λογοτεχνία – Λέσχη Βιβλίου

Κυριακή 16:00 – 18:00


Εργαστήρια Δημιουργικής Έκφρασης για Παιδιά

«για μια ιδανική παιδεία»

Οι μαθητές μας αποκτούν γνώσεις και μόρφωση υψηλού επιπέδου.

Όμως όχι μόνο.

Με το έργο που τους προσφέρεται, αναπτύσσουν τις ικανότητες τους και καλλιεργούν τις ευαισθησίες τους, γίνονται συγκροτημένα άτομα, …

ελεύθερα και υπεύθυνα, ικανά να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους.

Τόπος και χώρος δημιουργίας το Τελλόγλειο, κατ’ εξοχήν, και δημιουργός το παιδί.

Και η χαρά της δημιουργίας που είναι η πιο μεγάλη χαρά.

… το πλησίασμα της τέχνης, αρχίζοντας απ’ τις πιο μικρές ηλικίες, είναι σημαντικό, στην εξέλιξη της πορείας του παιδιού.

Η προσφορά του Τελλογλείου για αυτό το πλησίασμα της Τέχνης είναι μοναδική και υποδειγματική.

Ουράνιο Τόξο

Ηλικίες 4 – 6

Το ουράνιο τόξο αποτελεί το ιδανικότερο τμήμα στο πλησίασμα του παιδιού με τη τέχνη. Με απόλυτο σεβασμό στη προσωπικότητα του καθώς και στις ανάγκες της τρυφερής του ηλικίας εξειδικευμένοι παιδαγωγοί και απόφοιτοι της Α.Σ.Κ.Τ. μέσα από αφήγηση παραμυθιού, δραματοποιήσεις, κουκλοθέατρο, ζωγραφική, κατασκευές, καλούνται σε δημιουργικό διάλογο με το παιδί για τα εκθέματα του Τελλογλείου καθώς και για βασικές έννοιες όπως: μουσείο ,καλλιτέχνης, δημιουργός, έργα τέχνης…

Στόχος του εργαστηρίου είναι να αναπτύξει τις ευαισθησίες και να καλλιεργήσει τις ιδιαιτερότητες του παιδιού να του μάθει να παρατηρεί να αισθάνεται και να απολαμβάνει τη χαρά της δημιουργίας που είναι η μεγαλύτερη χαρά. Σταδιακά εξοικειώνεται με τη χρήση υλικών ,τέμπερες, νερομπογιές ,ακουαρέλες, collage, λειτουργώντας ομαδικά ή ατομικά εκφράζοντας, αποτυπώνοντας με ευχέρεια σε εικόνες, σχηματισμούς τη σκέψη του, τη διάθεσή του.

Το Τελλόγλειο επιχειρεί να γίνει ο ιδανικός χώρος δράσης στο ξεκίνημα της ζωής ενός παιδιού. Με συνέπεια και γνώση θέλει να συμβάλει στη δημιουργία ελεύθερων και συγκροτημένων ατόμων ικανών να αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα και την ομορφιά στη τέχνη.

Εργαστήριο Ζωγραφικής, Κατασκευής Κούκλας – Καραγκιόζη

Ηλικίες 6 – 8

Γνώριμοι ήρωες στα παιδιά ο Καραγκιόζης καθώς και οι νέοι φίλοι τους οι κούκλες, ταξιδεύουν στο χωροχρόνο. Με αφορμή την έκθεση από το Λούβρο «Οι Ελληνικοί Μύθοι στην Ευρώπη 16ος – 19ος αιώνας» που παρουσιάζεται φέτος από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, οι μικροί μαθητές θα γνωρίσουν μέσα από τον Καραγκιόζη (αφήγηση σε μπερντέ) καθώς και την κατασκευή κούκλας (κουκλοθέατρο), τους Ελληνικούς Μύθους μέσα από μια ιδανική μέθοδο.

Τόσο ο Καραγκιόζης όσο και οι πάνινοι ήρωες θα αποτελέσουν το συνδετικό κρίκο στην εισαγωγή της ιστορίας «οι Ελληνικοί Μύθοι στην Ευρώπη». Στο εργαστήρι τα παιδιά θα κατασκευάσουν φιγούρες του Καραγκιόζη, θα παίξουν Καραγκιόζη και ο διαχρονικός αυτός ήρωας θα αποτελέσει τον ξεναγό τους στην έκθεση.

Ακολουθούν οι κούκλες των οποίων η κατασκευή γοητεύει. Τα παιδιά παίζουν, δημιουργούν με papier mache, υφάσματα, πηλό και μια πλειάδα υλικών τους δικούς τους ήρωες, τους καινούριους τους φίλους. Μέσα από το κουκλοθέατρο γίνεται εισαγωγή στο θέμα της έκθεσης. Οι κούκλες γνωρίζοντας τους Ελληνικούς Μύθους, με χαρά τους συστήνουν στα παιδιά ξεκινώντας διάλογο μαζί τους.

Με απόλυτο σεβασμό στο παιδί δημιουργούμε ένα εργαστήρι όπου η θεματολογία του Τελλογλείου αποκωδικοποιείται προσκαλώντας τα παιδιά να βιώσουν την τέχνη μέσα από το παιχνίδι.

Τμήμα Θεατρικού Παιχνιδιού και Δραματοποίησης

Ηλικίες 6 - 8

Το σχέδιο του μαθήματος λειτουργεί με βάση τους όρους της παιδαγωγικής του θεάτρου. Τα μαθήματα έχουν σαν στόχο τα παιδιά να ανακαλύψουν και να επεξεργαστούν ιστορίες, πρόσωπα, συλλογισμούς και σχέσεις που βρίσκονται κρυμμένες σε εικόνες και έννοιες. Το μάθημα δομείται με δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού και δραματοποίησης.

Το Θεατρικό Παιχνίδι λειτουργεί σαν μέσο απελευθέρωσης, χαράς και επικοινωνίας για τα παιδιά και αποδεσμεύει το συναίσθημα τους. Μέσα από τη σύμβαση του παιχνιδιού τα παιδιά συμμετέχοντας σε δραστηριότητες ατομικές, ομαδικές, σε ζευγάρια, μουσικοκινητικές, έκφρασης, αυτοσχεδιασμού και αναπαράστασης, τους δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουν, να αισθανθούν και να ψυχαγωγηθούν μέσα από τη δική του προσωπικότητα και οπτική γωνία των πραγμάτων.

Η μέθοδος της Δραματοποίησης ανήκει στην επιστήμη του Εκπαιδευτικού Δράματος και αποτελεί διαφορετική προσέγγιση από το Θεατρικό Παιχνίδι. Η μέθοδος του Εκπαιδευτικού Δράματος αναφέρεται στο πως οι άνθρωποι εντάσσονται στον κόσμο όπου ζουν και στις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους. Μέσω της μεθόδου της Δραματοποίησης τα παιδιά γίνονται τα ίδια πρωταγωνιστές σε ιστορίες, η δομή των οποίων προέρχεται από παγκόσμια παραμύθια όπως την Κοκκινοσκουφίτσα των Αδερφών Γκριμ, τον Μικρό Πρίγκιπα του Εξυπερύ κ.α., κατασκευάζουν φανταστικούς κόσμους και καταφέρνουν μέσα από μια απόλυτα βιωματική διαδικασία η οποία ακολουθεί τη σύμβαση του παιχνιδιού, να διερευνήσουν ζητήματα της καθημερινότητας τους αλλά και των ηρώων που υποδύονται. Στο τέλος κάθε Δραματοποίησης γίνεται ανασκόπηση του δράματος όπου ακολουθεί συζήτηση με τα παιδιά συνοδευόμενη από αναφορά των δραστηριοτήτων που προηγήθηκαν.

Τμήμα Ζωγραφικής – Θεάτρου

Ηλικίες 7 - 9

Το θεατρικό παιχνίδι και η δραματοποίηση ζωντανεύουν εικαστικά μέσα από χρήση ετερόκλητων υλικών και κατασκευών. Οι μικροί μαθητές χρησιμοποιούν πληθώρα υλικών, τέμπερες, λαδοπαστέλ, νερομπογιές, πηλό, χαρτοπολτό (papier mache), κολάζ. Δημιουργούν με κέφι ανακαλύπτοντας τις διαφορετικές ποιότητες που δίνει το κάθε υλικό. Σημαντικό ρόλο στη διδασκαλεία του σχεδίου και του χρώματος στην αναγνώριση συσχετισμών, παίζει η σπουδή των έργων, η παρατήρηση και τη μελέτη της φόρμας .

Μέσα από παιχνίδια δημιουργικής έκφρασης, παρατηρήσεις και μελέτες των έργων του Μουσείου, δραματοποιήσεις και αφηγήσεις παραμυθιού, το παιδί καλείται να γνωρίσει και να αγαπήσει τον κόσμο της τέχνης. Οι πολύ σπουδαίες εκθέσεις που φιλοξενεί το Τελλόγλειο αποτελούν έναυσμα για συζητήσεις, γόνιμο διάλογο και παρατηρήσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, καλλιέργειας και αισθητικής.

Τελλόγλειο—Τέχνη—Ταυτότητα

Ηλικίες 10 - 12

Με αφορμή την έκθεση «Ελληνικοί Μύθοι στην Ευρώπη, 16ος-18ος αιώνας» που παρουσιάζει το Τελλόγλειο σε συνεργασία με το μουσείο του Λούβρου, το Ίδρυμα οργανώνει ένα νέο εκπαιδευτικό κύκλο για παιδιά, ο οποίος συνδυάζει τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία.

Το θέμα του είναι οι Ελληνικοί μύθοι και η ερμηνεία τους σε θέματα διαμόρφωσης κοινωνικής συνείδησης και ταυτότητας. Έχοντας ως ζητούμενο την ανάλυση των συμβολισμών, το μάθημα βασίζεται στην εισαγωγή στο σχέδιο και την δημιουργική σύνδεσή τους με το λόγο. Τα παιδιά διασκεδάζουν και συζητάνε, αναλύουν τους πίνακες της έκθεσης, ζωγραφίζουν τα στοιχεία που τους γοητεύουν, ανατρέποντας και συμπληρώνοντάς τα μέσα από το σχέδιο, τα χρώματα, και την μυθοπλασία. Κατανοούν τις πολυάριθμες ιστορίες που έχουν εμπνεύσει η Ελληνική μυθολογία και αντιλαμβάνονται την παρουσία του μύθου στον σύγχρονο κόσμο.

Το μάθημα εστιάζει σε θέματα εξερεύνησης ταυτότητας και ρόλων, όχι ως αντιπαράθεση με τους άλλους αλλά ως αφορμή για διάλογο μαζί τους.

Με συνέπεια στο πνεύμα του Ιδρύματος να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη, οι μαθητές καλούνται να καλλιεργήσουν τις ευαισθησίες τους, να σεβαστούν τις διαφορές τους και να κατανοήσουν τον κόσμο μέσα από την χαρά της δημιουργίας και της έκφρασης.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Εργαστηρίων Δημιουργικής Έκφρασης

Προγράμματα για Παιδιά

Τμήμα Ζωγραφικής – Θεάτρου

(Ηλικίες 7 – 9)

Κυριακή

10:00 – 12:00

Τελλόγλειο—Τέχνη—Ταυτότητα

(Ηλικίες 10 – 12)

Κυριακή

12:30 – 14:30

Τμήμα Θεατρικού Παιχνιδιού και Δραματοποίησης

(Ηλικίες 6 – 8)

Κυριακή

12:30 – 14:30

Ουράνιο Τόξο

(Ηλικίες 4 – 6)

Σάββατο Κυριακή

12:30 – 14:30 10:00 – 12:00

12:30 – 14:30

Εργαστήριο Κατασκευής Κούκλας – Καραγκιόζη

(Ηλικίες 6 – 8)

Σάββατο

10:00 – 12:00

Εργαστήρια Δημιουργικής Έκφρασης στο Τελλόγλειο
   
Αποστολή ώς: